مشخصات یك راهنمای خوب
1- راهنما باید به موقعیت جغرافیایی منطقه، مسیر جاده ها، محل چشمه های آب، عوارض طبیعی مانند تپه ها، كوه ها، دریاچه نمك، بندریگ و فاصله بین آنها آگاه باشد.
2- تسلط بر زمین شناسی و توپوگرافی منطقه، پستی و بلندی هایی كه بر اثر سیل ایجاد می شود (در كویر سیل هم می آید،) برای راهنما اهمیت دارد. در نقاط پست ممكن است خاك به حدی گل شود كه عبور ماشین غیرممكن شود یا ماشین در گل بماند.
3- تسلط بر شیمی خاك و شیمی دریاچه ویژگی دیگر راهنماست. این تسلط باعث آسودگی خاطر در مواقع حركت روی سطح دریاچه می شود (در عمق 50-5 سانتیمتری زیر سطح دریاچه آب موجود است) و در سطح دریاچه لایه ای از سولفات كلسیم ایجاد شده كه می توان با اتكا به آن بر روی سطح دریاچه، ماشین سواری كرد. همچنین نوع عناصر موجود در خاك در عبور از كویر مؤثر است. مثلاً سولفات سدیم كه در خاك برخی مناطق كویر زیاد یافت می شود باعث پوكی خاك و گیرافتادن ماشین می شود یا خاك رس یا كائولن در مواقع بارانی سبب می شود كه ماشین درجا بزند.
4- یك راهنما باید با ستارگان و موقعیت آنها در فصول مختلف سال آشنا باشد تا تشخیص جهت و مسیر حركت در شب ممكن شود.
5- آشنایی با جانوران و خزندگان و حشرات كویر هم یک ویژگی مهم دیگر است. در این مورد و موجودات ذیل الذكر نكاتی قابل توجه است:
الف- شتر: معمولاً هنگام عصر به سوی آب حركت می كند و با تعقیب آنها می توان به آب رسید.
ب- عقرب: آشنایی با خصوصیات این جانور مانند اینكه چه مواقعی از سال در خواب زمستانی است یا اینكه در چه اوقاتی از روز و شب احتمال وجود عقرب كم است (یا اینكه با توجه به درجه حرارت، مثلاً در آذر ماه می توان تشخیص داد كه احتمال وجود آن هست یا نه؟) همچنین نحوه عمل و كمك های اولیه در هنگام عقرب گزیدگی. و نیز آگاهی به این نكته كه در كویر بعضی نقاط هستند كه اصلاً عقرب در آنها یافت نمی شود (مانند محلی نزدیك ارغوانی آران كه حتی در شب می توانید با آسودگی خاطر روی ماسه ها استراحت كنید)
ج- سوسمارها: خطرناك ترین آنها «بزمجه» است. در كویر مناطقی هست كه احتمال یافت شدن آنها زیاد است (مثلاً در كویر آران و بیدگل ناحیه ای به طول و عرض 6 كیلومتر هست كه در آن «بزمجه» زیاد یافت می شود).
د- مار: آشنایی با انواع سمی و غیرسمی مارهای كویر و كمك های اولیه در هنگام مارگزیدگی
هـ- سایر جانوران: آشنایی با زیستگاه انواع سوسك، مارمولك، روباه، خرگوش، موش و همچنین حیواناتی نظیر كل، بز، میش، آهو، جیبر و...
6- راهنمای خوب در كویر با نوع گیاهان و مناطق رویش آنها آشناست و می داند كه:
الف- برخی از گیاهان در مناطق خاصی می رویند و از طریق نوع گیاه می توان نوع آب (شور، تلخ، شیرین و...) در آن منطقه را تشخیص داد.
ب- ریشه بعضی گیاهان بسیار پرآب است كه در هنگام نیاز و با روش های خاص می توان از ان استفاده كرد.
ج- آتش چوب بعضی از گیاهان بسیار پر حرارت و عالی است.
د- از ساقه برخی گیاهان در مواقع بحرانی غذا می توان به عنوان استفاده كرد.
هـ- بعضی گیاهان برخلاف ظاهر زیبایشان سمی هستند.
7- علاوه بر موارد فوق بعضی تجربیات راهنما بسیار باارزش است؛ مثل طریقه بیرون آوردن ماشین مانده در باتلاق دریاچه یا ماسه بادی، یا پیداكردن راه در شب های بدون ستاره از طریق هاله نور شهرهای مجاور كویر یا تهیه كرسی ساده در شب های سرد زمستانی برای خواب.