مِشکینشهر یکی از شهرهای استان اردبیل در ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان مشکینشهر قرار دارد.
در پیرامون مشگینشهر سنگنبشتهای به زبان پارسی میانه منسوب به شاپور دوم ساسانی وجود دارد. سنگنبشته مشگینشهر در ۱۵۰ متری غرب قلعهکهنه در کمرکش ارتفاع غربی درهٔ نوروز یاماجی در درون باغ نوروز قرار دارد. این سنگنبشته امروزه به خاطر ویرانگری گنججویان تقریباً از میان رفتهاست ولی نوشتههای آن بررسی و ترجمه شدهاست. مضمون این نوشته در مورد فرمان و تاریخ ساخت قلعهکهنهاست که به فرمان نرسههرمزد نوشته شدهاست.
نام قدیمتر این شهر خیاو بودهاست. خیاو واژهای ایرانی مرکب از خی (خیک آب، حوضه) + آو (آب) است.[نیازمند منبع] در دامنه سبلان شهر و منطقهٔ سراب حالت سرچشمه آب را دارد و منطقهٔ خیاو حالت محل گردآمدن آب.
ریزآبههای سبلان به سوی خیاو میآیند و این منطقه سفرههای زیرزمینی خوبی دارد. واژه خیاو در زبانهای ایرانی حالت محل پرآب و پردرخت و محل گذر از میان آب و درخت را تداعی میکند و ریشهٔ واژهٔ فارسی خیابان و محلهٔ خیابان تبریز نیز از همین واژهاست. رودخانهٔ مشگینشهر که امروزه قرهسو نام دارد نیز در قدیم اندرآب نام داشته.
شهر خیاو در دورههایی در تاریخ اسلام، میمند نام داشته. در روزگار سلجوقیان و اتابکان آذربایجان آن را وراوی مینامیدند. در سال ۶۰۵/۱۲۰۹م که گرجستان این بخش از ایران را تصرف کردهبود یکی از امیران گرجی به نام بیشگین، این شهر را به نام خود نامگذاری کرد. این نام بعدها توسط مردم محل به صورت میشگین تلفظ شد. در دوره حکومت رضاشاه، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، به فرمان وی نام میشگین به مشگینشهر تغییر یافت.