شهر کرمان (پارسی باستان: کارمانیا)، یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز استان کرمان پهناورترین استان ایران درجنوب شرقی این کشور واقع است. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰ آمار ایران برابر با ۷۲۱٬۳۷۴ نفر بودهاست. به لحاظ اداری، سیاسی و فرهنگی و صنعتی بزرگترین و مهمترین شهر جنوب و جنوب شرق ایران است.منطقه جنوب شرق کشور شامل استانهای کرمان، یزد، هرمزگان و سیستان و بلوچستان است که کرمان مرکزیت آن را بر عهده دارد. به دلیل وسعت شهری و جمعیت کرمان، این شهر جزو کلانشهرهای ایران طبقهبندی شدهاست. وسعت کلانشهر کرمان ۱۳٫۱۰۰ هکتار است و وسعتی معادل کلانشهر شیراز دارد.کرمان به لحاظ تاریخی جزو پنج شهر اول ایران به شمار میرود.شهر کرمان، یک مرکز جمعیتی در منطقه جنوب شرق ایران است. حاشیهنشینی مهمترین مشکل کلانشهرکرمان است.کرمان در حال تبدیل شدن به شهری الکترونیکی است و این شهر به عنوان پایلوت دولت الکترونیک انتخاب شدهاست و در برنامههای توسعه کشور باید به شهری الکترونیکی تبدیل شود.
ام كرمان را در کتیبه های داریوش میتوان دید. در آنجا كرمان نام ناحیه ای است كه از آن چوب یاك برای كاخهای هخامنشی حمل میشود. نوشته های یونانی هم آن را كرمان خوانده و مردم كرمان را تیره ای از پارسیان گفتهاند. از ریشه كر (كر به اوستا و كری به سانسكریت) چندین واژه سانسکریت در دست است. كرمن به معنی كار و كوشش و وظیفه و نیز كاركن و كوشا، كرمینه به معنی ماهر و استاد، كرمان بندا به معنی كاربنده یا وظیفهشناس و واژه های دیگر كه از كرمان ساخته شدهاند. همه معنی كار و كوشش را میرسانند. ریشه دیگر كر كه به اوستایی «كر» به سانسکریت «كری» تلفظ میشود و به معنی بریدن و كشتن و جنگیدن است و واژههای كارد، پیكار و كارزار نیز از آن است. اگر چه كرمان در گذشته نامهای دیگری چون بوتیا، كرمانیا، گواشیر و ... داشته، اما در مجموع این نظر كه نام كارمان (كار به معنی تلاش و سازندگی، و مان بمعنی محل و مكان) در طول زمان به كرمان تبدیل شده بیشتر مأنوس و منطقی است، چرا كه اصولاً زندگی سخت و دشوار در کویر، همتی بزرگ و والا و تلاشی افزون را میطلبیده. بالا آوردن آب از چند ده متری عمق زمین، كشت و زرع در زمینهایی كه هر از چندگاه یك بار زیر توفان شن مدفون میشدهاند و... ادامه حیات با چنین وضعیتی كار آسانی نبوده و نیست. در فرهنگ آنندراج میخوانیم: كریمان پدر نریمان آن شهر را به نام خود بنا نهاده. در اوستا و سانسكریت، كرمان یعنی كوشا و نریمان، یعنی مردانه.
بیشتر نقاط شهر کرمان با کوه احاطه شدهاست. متوسط ارتفاع شهر کرمان از سطح دریا ۱۷۵۵ متر است. شهرکرمان نیز خود در کنار کوه صاحب الزمان قرار گرفتهاست. کرمان شبهای زمستانی بسیار سردی دارد. کوههای جوپار و پلوار و جفتان در جنوب و جنوب شرق کرمان در تمام طول سال برف دارند. شهر کرمان در عرض جغرافیایی ۳۰٫۲۹ و طول جغرافیایی ۵۷٫۰۶ قرار گرفتهاست.
تابستانهای کرمان نسبتا خنک و زمستانهای کرمان بسیار سرد است. متوسط مقدار باران در طول سال در کرمان معادل ۱۵۵ میلی متر است. بطور کلی آب و هوای این شهر به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا به نسبت خنک و معتدل است. کرمان سومین مرکز استان مرتفع ایران بعد از شهرکرد و همدان است و همین امر باعث شدهاست که در مقایسه با شهرهایی مثل یزد ، زاهدان ، بیرجند ، قم ، شیراز ، اصفهان ، تهران از هوایی به نسبت خنک تر در تابستان ها برخوردار باشد.