- موقعیت جغرافیایی و پیشینه:
آبانبار اردوغش نیشابور، در سوی غربی روستای اردوغش –از توابع بخش زبرخان شهرستان نیشابور- جای گرفته است. روستای اردوغش، در طول جغرافیایی 58 درجه و 13 دقیقه و عرض جغرافیایی 36 درجه و 08 دقیقه و 35 ثانیهی عرض جغرافیایی، با ارتفاع حدود 1500 متر از سطح دریا، در حدود 18 کیلومتری شهر نیشابور واقع شده است. این روستا متاثر از اقلیم دامنهی کوههای بینالود و دشت نیشابور، دارای آب و هوای نیمهخشک و دارای پوشش گیاهی مرتعی درجه سه به بالا است.
آب انبار اردوغش، از آثار عامالمنفعه است که به دست علیاکبر ایروانی –فرزند حسین بیک- بنا شده است و تاریخ بنای آن، بر اساس گفتهی حسین ایروانی - فرزند بانی بنا - به 1320 هجری شمسی میرسد.
- مشخصات بنای آبانبار اردوغش:
آب انبار روستای اردوغش نیشابور، در غرب اردوغش و بر کنار میدان روستا جای گرفته. این بنا، از دو بخش مخزن و پاشیر تشکیل شده است. ورودی آبانبار، با عرض 25/2 متر و با 20 پله به پاشیر میرسد. کتیبهای با نوشتهی زیر در بالای سردرب ورودی بنای آبانبار نصب، و نغولهای گچبری دالبر شدهای در دو طرف ورودی اجرا شده است:
آن نکو مردی که میباشد علیاکبر بنام
کرد بنای حوض(1) را در این مقام
گوهر پاک حسینبیک نکو همت اینجاست
ساکن در اردغیش(2) زائر بیتالله حرام
لطف حق شد شامل حالش
جاودان ماند به عالم، نام نیکش زین مرام
هر که آب از حوض نوشد، یا که بردارد از او بهره
وی غفران بخواهد از خدای لاینام
...
در ضلع شرقی آبانبار، موتور و منبع آبی نصب شده که آب را به بالا پمپاز مینماید، بنابراین نیازی به استفاده از پاشیر نیست، و از این روی این قسمت پُر شده است. ابعاد مخزن بنا، 5 در 7 متر، و عمق آن، حدود 40/3 متر است. از آب انبار یادشده در حال حاضر نیز بهرهبرداری میشود و درسال 1379 ش به دست حسین ایروانی مرمت گردیده. گنجایش آبانبار، حدود 130 متر مکعب و مصالح به کار رفته در بنا قلوهسنگ با ملات ساروج و آجر و کاهگل است.
جهت مشاهده آدرس آب انبار اردوغش ، می توانید از نقشه زیر استفاده کنیدجهت مشاهده آدرس آب انبار اردوغش ، می توانید از نقشه زیر استفاده کنید