با شنیدن نام ریشهر ، ذهن ما متوجه شهرری در اطراف تهران میشود اما باید سفری داشته باشیم به بوشهر زیبا و مردمان خونگرم آن خطه. ریشهر در جنوب بوشهر قرارگرفته و آثاری كه در آن كشف شده است پیشینه آن را به هزاره سوم تا هزاره اول پیش از میلاد میرساند.
آثاری كه نزدیك به یك قرن و نیم پیش به وسیله فرانسویان در ایـن منطقــه به دســت آمد شامل کتیبههای میخی عهد «شو تروک ناخنوته» و آثار بناها و اشیا مفرغی و سفالهای نقش داراست، كه نشان میدهد ریشهر ازهزاره دوم پیش از میلاد یکی از شهرهای مهم امپراتوری عیلام بودهاست.
براساس آجر نوشتههای عیلامی این شهر در آن عصر «لیان» نامیده میشد. گفته میشود لیان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی ،یکی از راهها و سرحلقههای ارتباطی تمدنهای شرق و غرب دنیای قدیم بودهاست. در مورد ساخت این شهر چند نظریه وجود دارد.
برخی ساخت آن را به زمان اردشیربابكان نسبت میدهند كه "ریوارد اردشیر" یا "راماردشیر" نام داشت و ریشهر خلاصه شده این نام است؛زیرا اردشیر در زمان حكومتش شهرهای متعددی برپا كرد. و این شهر نیز تجدید بنا شده "لیان" است. اما حمدالله مستوفی ساخت اولیه آن را به زمان لهراسب پادشاه اسطورهای سلسله كیانی نسبت میدهد.
به هر روی، این شهر در دوران ساسانیان یکی از مهمترین مراکز علمی و ادبی محسوب میشد و گروهی از دانشمندان و نویسندگان در این شهر گرد آمده بودند.
ریشهر بعد ازاسلام نیز از موقعیت ممتازی برخوردار بود و تا سدههایی چند رونق داشت. برخی اسناد حاكی است که این شهر در قرن شانزدهم در حدود دو هزار خانه مسکونی داشته و دو منطقه باستانی «تل پی تل» و «شاه نشین» نیز در همان حوالی ریشهر شناسایی شدهاند.
بوشهر و ریشهر و چند قریه دیگر در شبه جزیرهای واقعاند که از سمت شمال محدود است به خور سلطانی و از مغرب به دریا و از جنوب به خلیج کوچک هلیله. نوشتهاند که در زمان نادر شاه جمعیت ریشهر به بوشهر منتقل شد و در نتیجه ریشهر متروک شد. منطقه ریشهر در تاریخ 24 شهریور 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
ریشهر در 8 کیلومتری جنوب شهر بوشهر واقع شده است.جهت مشاهده آدرس ریشهر ، می توانید از نقشه زیر استفاده کنید