با توجه به نیاز کرمان به احداث مکانهای تفریحی و گردشگری حدود چهار سال پیش به همت شهرداری کرمان، مجموعهی حیات وحش این شهر در محلی با مساحت 33 هزار و 600 مترمربع افتتاح شد. این مجموعه در فضایی که قبلاً آن را پارک آبشار مینامیدند، در منطقهی چهار شهری ایجاد شد و در ابتدا 16 حیوان در آن نگهداری میشد.
اینک چهار سال از راهاندازی این مجموعه میگذرد و ما با توجه به سوالات برخی از شهروندان در خصوص نحوهی رسیدگی به تغذیه، سلامت، بهداشت و نظافت حیوانات و فضای این مجموعه، از مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان که مسئولیت نگهداری از مجموعهی حیاتوحش را نیز بر عهده دارد، خواستیم تا ضمن حضور در این مجموعه به این سوالات پاسخ دهد.
ساعت 10:15 دقیقهی صبح پنجشنبه 12 آبانماه سال جاری
با ایمان سیفالهی مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان همراه شدیم و بازدیدمان را از قفس خرس شروع کردیم.
سیفالهی با اشاره به این که این مجموعه از سال 1387 راهاندازی شد، افزود: تا قبل از راهاندازی این مجموعهی حیاتوحش، تعدادی حیوان و مجموعهای از پرندگان در پارک شهید مطهری و پارک شهید باهنر نگهداری میشد و مورد بازدید مردم قرار میگرفت.
اما با توجه به این که این حیوانات باعث آلودگی محیط میشوند و نیاز به فضای مناسب و استاندارد و مراقبت دارند، شهرداری تصمیم به راهاندازی مجموعهی حیات وحش گرفت و با هماهنگی و بررسیهای ادارهی کل محیط زیست و منابع طبیعی این مکان که قبلا پارک آبشار بود، برای تبدیل به مجموعهی حیات وحش انتخاب شد و مورد تأیید قرار گرفت.
وی گفت: پس از مناسبسازی فضای مجموعه، قفسگذاری و فنسکشی، کلیهی حیوانات پارکهای مطهری و شهید باهنر به این مرکز منتقل شد و تعدادی حیوان نیز شامل خرس، شیر، شترمرغ و اسب از خارج از استان از جمله زاهدان خریداری و به حیوانات این مجموعه اضافه گردید.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان در خصوص نظافت قفسها و حیوانات گفت: هر روز قفس حیوانات با آب و مواد شوینده شستوشو و ضدعفونی میشود و آب و مواد شوینده نیز از طریق لولههایی که داخل و کف هر قفس کار گذاشته شده است، خارج و به مخزن اصلی که در قسمت پایین مجموعه تعبیه شده است، ریخته میشود.
وی با بیان این که هر چند روز یک بار آب این مخزن تخلیه میگردد، اضافه کرد: در تابستان و روزهایی که هوا گرم و خوب باشد، حیوانات نیز شسته میشوند.
وی در مورد تغذیهی این حیوانات گفت: به هر شیر این مجموعه یک روز در میان 15 کیلو گوشت که اغلب گوشت الاغ است، داده میشود و به پرندگان و دیگر حیوانات نیز به صورت روزانه یا یک روز در میان دانه، میوه، سبزیجات، عسل و تخممرغ داده میشود.
در بازدید از قفس حیوانات مختلف چون اسب، شترمرغ، شیر و گرگ، اتاقکهای در بستهای دیده میشد که سیفالهی این اتاقها را انبار نگهداری دارو و یا مواد ضدعفونی عنوان کرد و افزود: گاهی اوقات اتفاق میافتد که حیوانات به دلایل مختلفی از جمله درگیری با یکدیگر و یا پرت شدن از روی سنگها مجروح میشوند که مأموران این مرکز تا زمان حضور دامپزشک زخمها را ضدعفونی میکنند.
وی یادآور شد: یک تیم متخصص دامپزشکی یک روز در میان در مجموعه حضور دارند و همهی حیوانات را معاینه و سلامت آنها را بررسی میکنند.
وی اظهار داشت: آب آشامیدنی حیوانات و نیز آب شستوشوی آنها، از آب شرب است؛ اما برای سایر کارها نظیر آبیاری محیط از آب چاه که با لولهگذاری از میدان پژوهش و بولوار 22بهمن به این مجموعه انتقال داده میشود، استفاده میگردد...
وی همچنین در خصوص افزایش تعداد حیوانات این مجموعه گفت: هماکنون بیش از 31 گونه از انواع مختلف حیوانات از جمله خرس، شترمرغ، گوزن، روباه، شیر، میمون، کبوتر و طاووس در این مجموعه وجود دارد؛ ولی با توجه به این که تعدادی از این حیوانات تک هستند در نظر داریم که جفت آنها را که از نژاد مناسبی باشد، خریداری و به مجموعه اضافه کنیم.
وی تعداد نیروهای این مجموعه را 14 نفر عنوان کرد و گفت: این تعداد در سه شیفت کاری علاوه بر نظافت، مراقبت و حفاظت از مجموعه را بر عهده دارند.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان همچنین از استقبال کم مردم از این مجموعه گلایه کرد و گفت: در سال اول راهاندازی این مجموعه استقبال شهروندان از این مجموعه خوب بود؛ اما در حال حاضر اینگونه نیست.
وی همچنین در خصوص اطلاعرسانی به مردم در خصوص این مجموعه گفت: برای اطلاعرسانی هر سال به خصوص ایام عید بنرهایی از این مجموعه در نقاط مختلف شهر جهت اطلاع و بازدید مسافران نصب میشود و همچنین برای استقبال و بازدید دانشآموزان از مدارس و مهدهای کودک نیز نامههایی با تخفیفات مختلف به این مراکز فرستاده شده است که در بعضی مواقع شاهد حضور آنها در این مجموعه هستیم.
وی از چاپ پنج هزار نسخه کتاب با هدف معرفی این مجموعه خبر داد و گفت: این کتابها در همین مجموعه با قیمتی مناسب به متقاضیان عرضه میشود.
در ادامهی این بازدید به سالنهای غذاخوری، آشپزخانه و سرویس بهداشتی در قسمت شمالی این مجموعه رسیدیم که سیفالهی در خصوص آنها گفت: از آنجا که در این قسمت باد از شمال به جنوب میوزد و کمی بالاتر و با فاصله از قفس حیوانات است، جهت استراحت بازدیدکنندگان از حیات وحش، سالنهای غذاخوری در این قسمت طراحی و ساخته و به بخش خصوصی واگذار شده است تا فضایی مطلوب برای استراحت و تفریح افراد و بازدیدکنندگان فراهم شود.
سیفالهی تصریح کرد: بالاتر بودن این مکان نسبت به مجموعهی حیات وحش و جهت وزش باد باعث میشود بوی حیوانات به سمت رستورانها نرود.
وی در خصوص راهاندازی باغ پرندگان و باغ بتانیکی با هدف پرورش انواع گونههای گیاهی در این مجموعه گفت: راهاندازی باغ پرندگان در دست مطالعه است و برای راهاندازی آن حدود یک میلیارد تومان اعتبار لازم است و شهرداری آمادگی دارد با مشارکت بخش خصوصی در این زمینه اقدام کند.
وی اضافه کرد: به دلیل کمبود فضا و نامناسب بودن خاک این مجموعه، امکان کاشت گیاهان مختلف و راهاندازی باغ بتانیکی در این محل وجود ندارد، ولی در حال پیگیری برای راهاندازی آن در فضایی بزرگ و مناسبتر هستیم.
نجمه ابراهیمی نژاد
جهت مشاهده آدرس باغ وحش ، می توانید از نقشه زیر استفاده کنید